16 października 2012

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA MAŚLANCE na World Bread Day

Dzisiaj czyli 16 października jest Światowy Dzień Chleba! Jedna z blogerek - Zorra już siódmy raz "organizuje"wspólne, światowe pieczenie chleba. Ja dowiedziałam się o nim z bloga Basi - u niej znajdziecie też informacje w języku polskim jak przyłączyć się do akcji.
World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Na ten dzień wybrałam przepis na chleb znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur.

Chleb jest pyszny - w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto... Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku... 

Do wieczora jeszcze trochę czasu i każdy zdąży upiec swój chleb.



SKŁADNIKI:
  • 500 ml maślanki
  • 5 łyżek wody 
  • 250 g żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 5 łyżek drobnej kaszy bulgur 
  • 5 łyżek siemienia lnianego 
  • 30 g drożdży
  • olej i mąka do formy
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić. 

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.




Piec w temperaturze 220 ° C przez 60 minut.


Reakcje:

6 komentarzy:

  1. Super zestaw chleb + pesto :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki pyszny!
    Na maślance dawno nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny wyszedl. Ciesze sie, ze sie przylaczylas :)Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sorry I missed this wonderful loaf. But now it is in the roundup, too.

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 75% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.